زندگی نامه نانسی هتچ دوپری

09.10.2017
admin

نانسی هتچ دوپری (1306- 1396) متخصص و پژوهشگر تاریخ، هنر و باستان شناسی افغانستان یکشنبه 19 سنبله 1396 در شفاخانه امیری کابل درگذشت. او 55 سال از عمر خویش را وقف مستند سازی و حفظ میراثهای فرهنگی افغانستان نمود.
خانم نانسی دوپری در سال 1341 به کابل آمد و تا 15 سال بعد از آن، در کنار همسرش لویس دوپری باستان شناس مشهور و محقق فرهنگ و تاریخ افغانستان به کاوش و پژوهش باستان شناسی در افغانستان پرداخت و به سراسر افغانستان سفر کرد. به دنبال تهاجم نیروی شوروی به افغانستان نانسی دوپری به پیشاور رفت و در کنار مهاجرین افغان به کارهای خویش ادامه داد.
خانم نانسی دوپری مقالات پژوهشی زیادی درباره‌ی افغانستان به خصوص چالشهای فراروی زنان افغان نوشته است که از جمله می‌توان به پنج کتاب در زمینه‌ی راهنمای سفر به افغانستان و معرفی ساحات تاریخی و باستانی اشاره کرد. علاوه بر این، وی کتاب راهنمای موزیم ملی افغانستان را نگاشته که در آن به معرفی مکانهای تاریخی و باستانی این کشور پرداخته است.
در کنار مقالات ارزشمند، کتابها و تصویرهایی که از سراسر افغانستان جمع آوری نموده بود، آخرین میراث ماندگار نانسی دوپری “مرکز معلومات افغانستان در پوهنتون کابل” (ACKU) است که در سال 1385 تاسیس نمود و تا سال 1390 آن را مدیریت نمود. این مرکز پیش از آن در سال 1368 زیر نام مرکز منابع نشراتی و اطلاعاتی اکبر (ACIR) در چارچوب نهاد اکبر ACBAR در پیشاور توسط لویس و نانسی دوپری پی ریزی شده بود. چند سال بعد در سال 1375 نانسی دوپری برنامه کتابخانه سیار را تحت عنوان “توانا” در بین جامعه‌ی افغانهای مهاجر در پیشاور راه اندازی نمود که اکنون نیز در سراسر افغانستان فعالیت دارد.
چشم انداز وی برای مرکز معلومات افغانستان در پوهنتون کابل (ACKU) این بود که این مرکز با جمع آوری دانش پژوهان علاقه مند به فرهنگ، تاریخ و سیاست افغانستان و همچنین جمع‌آوری اطلاعات و اسناد در قالب خاطرات، روزنامه ها، عکس ها و کارهای منتشر نشده سازمان های غیر دولتی، سازمان های بین المللی، محققین و دولت های خارجی به بازسازی افغانستان کمک کند. علاوه بر این مرکز فعالیتهای او غنی سازی کتابخانه و کاتولوگ مرکز معلومات بود.
نانسی دوپری به خاطر فعالیتهایش در زمینه فرهنگ و تاریخ افغانستان از سوی جمهوری اسلامی افغانستان و جامعه بین المللی همواره مورد تقدیر قرار گرفته بود. وی بالاترین مدال جمهوری اسلامی افغانستان ” مدال دولتی ملالی ” را به خاطر تلاشهای مستمرش در زمینه حفظ میراث فرهنگی افغانستان و آموزش دریافت نمود. وی هم‌چنین یادبود “سر پرسی سایکس” را از سوی انجمن سلطنتی امور آسیا در لندن، و جایزه بهترین آرشیفیست سال را از موسسه اسکون و جایزه جامعه زنان جغرافی دان را دریافت نمود.
وی لیسانس خود را از کالج برنارد، ماستری خویش را در هنر چینی از دانشگاه کولمبیا دریافت نمود، وی درجه افتخاری دکتری را از “کالج ویلیام” و “دانشگاه امریکایی افغانستان” دریافت نمود.