بیانیه‌یی به مناسبت درگذشت نانسی‌هتچ دوپری (1927-2017)

09.11.2017
admin

کابل، افغانستان: با اندوه و تاثر عمیق، درگذشت مادرکلان افتخاری افغانستان را اعلان می نماییم و به احترام بانویی می‌ایستیم که نماد فضل، احترام، وفاداری از خود گذشتگی، مناعت طبع و انسانیت بود. نانسی دوپری دوست داشت که به عنوان یکی ازحافظان میراث‌ فرهنگی و تاریخی افغانستان کارکند و هیچ‌گاه خودستایی بلندپروازی را نمی‌پسندید.
حتا در آخرین ساعت‌های زندگی خود، همانگونه که با بیماری مبارزه می‌کرد؛ بیماریی که در نهایت جانش را گرفت، نگران اسلایدها و مجموعه عکس‌های تاریخی خود بود که کارش را تمام کند و می‌خواست آن‌ها را به نمایش‌گذارد.
او در حالی این جهان را ترک کرد که میراث غنی از خدمت و وفاداری به دو عشق بزرگش؛ همسرش لویس‌ دوپری و خانه‌ی دومش افغانستان را به جا گذاشت.
در آستانه‌ی گرامیداشت از نودومین سالروز تولدش بودیم، نانسی در 1962 به عنوان همسرجوان و شاد دیپلمات امریکایی وارد افغانستان شد. در سال‌های پس از آن در زندگیو همینطور در وضعیت افغانستان تغییرات قابل توجهی رخ داده است.یکی از برجستگی‌های زندگی خصوصی او، داستان زندگی نانسی جوان و پر جنب و جوشو لویس دوپری باستان شناس است.
آن‌ها با هم چهار نعل اسب های شان را می تاختند، شب‌ها تا دیر وقت رقص می‌کردند و جشن عروسی شان را برفراز تپه‌یی که مشرف بر کابل بود برگزار ‌کردند.
در سال‌های آشفتگی و هرج و مرج، همانگونه که نگاه‌ها و توجه جهان نسبت به افغانستان کمرنگ ‌شد و افغانستان به فراموشی سپرده شد، توجه نانسی برای خدمت به مردم افغانستان و کار بزرگ او برای حفاظت از اسناد تاریخی و تاریخ مدرن افغانستان بیشتر شد.او با احتیاط زیاد شانه به شانه با افغانها به جمع‌آوری و فهرست‌نویسی اسناد تاریخی پرداخت. امروز مرکز با شکوه معلومات افغانستان در دانشگاه کابل گواه عشق او به مردم افغانستان و تعهد او به هنر خود به عنوان یک مورخ است.
چیزی که او به مردم افغانستان تحفه داده است به عنوان سمبول حسن نیت میان افغانستان و ایالات متحده باقی مانده است.
نانسی زندگی سرشار از روابط دوستانه با رییس جمهورها، دیپلمات‌ها، انسان شناسان، نمایندگان پارلمان و مهمتر از همه با مردمی که با آنها کار می کرد داشت.
نانسی و همکارانش در مرکز معلومات افغانستان ماهرانه تاریخی را که نیاز به درک و فهم دارند جمع‌آوری کرده اند. کارهای نانسی ماندگار است و داستان او بدون تردید برای نسل ها الهام بخش و الگو خواهد ماند.
در هر سنگ مرکز معلومات افغانستان در دانشگاه کابل، در تمام اسنادی که به کوشش او در این مرکز گردآوری شده و در قلب بسیاری از افغان‌هاو دوستان مردم افغانستان که سرگذشت و داستان نانسی برای شان رسیده، یاد و خاطره‌ی او با تحسین و قدردانی ماندگار و جاودان است.
جزییات درباره مراسم یادبود و خاک سپاری خانم نانسی دوپری بعدا به اطلاع شما می‌رسد.